Leva i Spanien

Leva i spanien

Många drömmer om att kunna bo och arbeta utomlands i ett varmare klimat och med en annorlunda kultur. Man har tröttnat på kylan och vill ha mer kvalitet i livet. Om man allvarligt funderar på att flytta till ett annat land är det bra att ta reda på så mycket som möjligt om landet. Information om hur det är att leva i Spanien. Vad som krävs för att få ett arbete och hur deras infrastruktur fungerar när det gäller löner, pension, skatter och sjukvård. Vilka rättigheter och skyldigheter har man när man flyttat dit. Med all nödvändig information med sig i flytten blir det lättare att leva i Spanien.

Leva i spanien och starta ett nytt liv

Skynda långsamt är ett typiskt spanskt uttryck som man mycket väl kan använda inför en flytt till landet. Det kan vara bra att besöka landet på en semester under några veckor och få en bild av hur det kan vara att bo där och då hyra en bostad. Att hyra en lägenhet, gå i butiker för att sköta den dagliga shoppingen och bo bland spanjorerna ger en helt annan bild av landet än om man skulle bo på ett hotell med all service. Vardagslivet skiljer sig markant från livet som turist och man måste ta itu med vardagsbestyren om man ska leva i Spanien. På Travel Heroes hittar du användbara guider inför din resa, bland annat appar som underlättar livet utomlands.

Leva i spanien

Ta kontakt med skattemyndigheterna innan flytten och begär information hur man beskattas då man kan bli dubbelbeskattad när man flyttar. Funderar man på att köpa en bostad i Spanien kan man få hjälp av svenska mäklarfirmor som också säljer bostäder utomlands. Reglerna för husköp skiljer sig mellan länderna och det kan kännas tryggt att få professionell hjälp. Man bör också tänka på om man vill bo i en turistort, ute på landet eller i en mindre stad. Det finns svenska flyttfirmor som kan frakta ditt bohag till din nya bostad när man har bestämt sig för att leva i Spanien.

Försäkringar och sjukvård i Spanien

Tänk på att beställa det blå kortet från försäkringskassan innan du åker, det berättigar till akutsjukvård i landet den första perioden. Man måste också ansöka om ett spanskt personnummer för att få full tillgång till sjukvård men även för att öppna ett bankkonto. Om man inte pratar spanska finns det möjlighet att få hjälp via en advokat. Vid köp av bostad registrerar man ett residensnummer för bostaden hos Policia Nacional och registrerar sig samtidigt som kommuninnevånare i staden. Det kan ta tid med registreringarna men de underlättar livet när man väl har bestämt sig för att bosätta sig och leva i Spanien.

När alla papper är färdiga och man är registrerad i landet börjar vardagslivet. Att leva i Spanien med den spanska kulturen skiljer sig från den svenska på många sätt och ett bra sätt att komma in i vardagen är att lära sig språket. Kan man inte spanska när man flyttat ner finns det ofta språkkurser på de flesta orter. Att gå och handla mat kan bli ett helt äventyr då de flesta bara pratar spanska på många orter. Man har fortfarande siesta i Spanien vilket kan komma som en överraskning då många butiker har stängt under själva siestan ett par timmar. Det är ett nöje att leva i Spanien, i deras härliga kultur, botanisera i de små butikerna och det är lätt att hitta lokalt producerade varor både när det gäller mat och hantverk.

Spanien är en dröm för många

Att leva i Spanien är en dröm för många som vill flytta utomlands och vill bo i ett varmare klimat. Det spanska klimatet inbjuder till mer vistelse utomhus med sina många soltimmar. Man kan odla växter, grönsaker och frukt under en längre period och sorter man bara hittade i diskarna hemma i Sverige. Livet går i ett lugnare tempo och man kan unna sig en kopp kaffe i solen på ett trevligt café eller bjuda in goda vänner på middag hemma i trädgården under palmernas skugga. Att leva i Spanien kräver lite arbete innan man kan slå sig till ro i vardagen. Men när allt är klart kan man njuta av sitt nya liv i ett nytt spännande land.