Klimatet i Spanien

Klimatet i Spanien

Spanien är västra Europas näst största land och landet ligger ganska högt över havet. Spanien gränsar till Portugal, Frankrike och Andorrabergen i ett varierat kuperat landskap. Klimatet i Spanien varierar i både i väder och temperatur i de fem olika zonerna. De norra delarna har långa regnperioder med milda somrar. De centrala delarna har torra heta somrar med kalla vintrar. Den södra regionen kan temperaturerna stiga till 40 grader och längs med den södra kusten mot Medelhavet är somrarna varma med milt väder under vinterperiode, inte helt olikt klimatet i Marmara-regionen i Turkiet. Klimatet i Spanien varierar beroende på var man befinner sig i landet och räknas som medelhavsklimat.

Klimatet i Spanien varierar mellan regionerna

Klimatet i norra Spanien

Spaniens norra delar gränsar mot Portugal och Frankrike och Atlanten. Landskapet skiftar dramatiskt med höga berg och djupa fjordar och påminner lite om landskapet i norra Norge. Gröna djupa skogar och ängar med populära vandringsleder mellan de små byarna. Man befinner sig i ett historiskt landskap som då och då bryts av med hamnar fyllda med fiskebåtar. I denna norra del av landet är klimatet i Spanien fuktigt med långa regnperioder. Med sitt bergiga landskap är det svårt att odla något och regionen fokuserar på fiskeindustrin och förser stora delar av Spanien med skaldjur. Norra Spanien anses av många vara en vacker region med många sevärda platser.

Pyrenéerna som gränsar till Frankrike och hör till Spaniens norra delar med sin fantastiska natur där man hittar både vattenfall, underbara vandringsleder och härliga skogar. Här ligger också skidorterna då området har mycket snö under vinterperioden som kan bli långa och kalla. Sommaren är kort i det här området med svala dagar vilket gör att området lämpar sig för längre vandringsturer. Det skiftande landskapet med berg, glaciärer och höjdskillnader i bergen med fantastik utsikt är populärt bland turisterna. Klimatet i Spanien är varierat vilket visar sig i de norra delarna där det skiljer sig mycket från klimatet i de södra delarna av landet.

Fördelar med ett varierat klimat

Spanien är uppdelat i regioner och provinser där vart och ett av regionerna har egna regler som kan skilja sig ganska mycket mellan olika delar. Höjdskillnaderna och det varierade klimatet i Spanien gör att man kan dra nytta av det när det gäller matindustrin och odlingar. Norra Spanien fokuserar mycket på fiskeindustrin och förser stora delar av landet med skaldjur. Spanien är berömt för sina viner och odlingar finns utspridda i större delen av landet men man hittar de flesta i mellersta och norra Spanien. Södra delarna av landet består av olivodlingar, fruktplantager och grönsaksodlingar. Spanien står för en stor del av exporten av detta till resten av Europa.

De centrala delarna av Spanien har de största temperaturskillnaderna då det är mycket varma somrar med upp till 40 grader varmt medan det kan bli mycket kallt under vinterperioden. Den centrala regionen ligger på en hög platå omgiven av berg vilket bidrar till de stora temperaturskillnaderna och landskapet är torrare här då det inte regnar lika mycket som i resten av landet. I de här delarna är klimatet i Spanien mer varierat då bergen avgränsar från havet som kan påverka temperaturerna.

Södra Spanien med öarna

Spaniens södra region har ett varmt medelhavsklimat och är mycket populärt bland turisterna då de har många soltimmar per år. De långa stränderna och badvänlig temperatur i Medelhavet gör att många gärna reser hit på semester. Vintrarna är milda och klimatet i Spanien i dessa regioner lämpar sig väl för odlingar av frukt och grönsaker under stora delar av året. Kanarieöarna har ett subtropiskt klimat med en temperatur som ligger på mellan 18-24 grader under året. Många med ledvärk som reumatism reser gärna till södra Spanien då värmen under hela året är bra för lederna. Klimatet i Spanien är bland de bästa i Europa och har alltid lockat en större del av turismen.