Jobba i Spanien

Jobba i Spanien

Jobba i Spanien

För den som är intresserad av att jobba i Spanien finns det många möjligheter inom olika branscher. Svensk arbetskraft efterfrågas ofta inom turistbranschen som är en stor bransch i Spanien, och ett populärt besöksmål för skandinaver. Trots att arbetslösheten är stor hos den inhemska befolkningen är möjligheterna för svenskar som vill jobba i Spanien stora. Säljare inom fastighetsbranschen är ett yrke med stor potential för duktiga säljare. Att investera i fastigheter och andelslägenheter är en stor bransch och efterfrågan på kompetent personal är konstant. Skandinaver efterfrågas även inom hotell- och resebranschen. Arbetstillfällen finns även inom vård och omsorg eftersom det blir allt vanligare att svenska vårdföretag etablerar sig i Spanien. Det finns även ett antal Svenska skolor som efterfrågar lärare.

Jobba i Spanien

Om man vill jobba i Spanien finns det möjlighet året runt. De populäraste besöksmålen för skandinaver är Costa del Sol på fastlandet. Andra kända och populära resmål är ögrupperna Balearerna och Kanarieöarna. Det finns massor av arbetstillfällen året runt eftersom många skandinaver valt att flytta till Spanien. Det är förhållandevis billigt att investera i fastigheter och lägenheter i Spanien och antalet bofasta Svenskar ökar ständigt, såväl på det Spanska fastlandet som på ögrupperna. Är man van att jobba i Spanien vet man att temperaturerna växlar under årstiderna och vet att man ska klä sig lite varmare under vinterhalvåret. För soltörstande skandinaver är det dock shorts och sandaler som gäller under semesterresorna även vintertid. Vintertid påminner det Spanska klimatet om den svenska sommaren.

För att jobba i Spanien behöver man inget speciellt visum eftersom Spanien är ett EU-land. Däremot behöver man ett s.k. NIE-nummer som är som ett spanskt personnummer. NIE-nummer behövs när man ska arbeta och betala skatt i Spanien. Det behövs även för att hyra lägenhet, öppna mobilabonnemang, öppna bankkonto eller hyra bil och mycket annat. Vissa företag kan nöja sig med ett passnummer men det säkraste är att så snabbt som möjligt införskaffa NIE-nummer om man har för avsikt att stanna under en längre tid och jobba. NIE-nummer skaffar man genom att besöka den lokala polisstationen. Man kan även ansöka från Sverige genom svenska ambassaden. Att söka från Sverige tar ca åtta veckor.

Hur hittar man jobb i Spanien?

För den som vill jobba i Spanien är det en bra ide att söka när man väl är på plats. I övrigt har Arbetsförmedlingen en speciell avdelning för utlandsjobb via sin webbsida på internet. En annan sökväg är att leta runt bland småannonserna i de många olika Svenska tidningar som finns för Svenskar bosatta i Spanien. Det finns även hemsidor med inriktning på lediga jobb utomlands. Google är som vanligt en källa av information och det gäller även arbeten i Spanien. Att söka via sociala media är också en möjlighet. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vilket tillvägagångssätt man ska använda sig av för att hitta jobb i Spanien.

En webbsida värd ett besök om man vill jobba i Spanien är workwide.se – svenska jobb utomlands. Deras sida marknadsförs hårt mot sociala medier och de lägger upp jobberbjudanden via till exempel Facebook. ”Svenska magasinet” är en populär tidning för svenskar bosatta i Spanien och där kan du hitta annonser från företag som söker personal. Andra onlinebaserade tidningar för svenskar i Spanien är, sydkusten.es, ensueco.com och skandinaviska-bladet.com för att nämna några. Är man intresserad av någon speciell plats eller ögrupp så kan man Googla på orten och kanske ha tur att hitta något den vägen. Att gå runt med sin CV när man väl är på plats kan dock vara ett snabbt sätt att få in en fot på arbetsmarknaden för den som har seriösa planer på att jobba i Spanien.

Bostad i Spanien.

Bostad brukar vara enkelt att få tag på för den som vill jobba i Spanien. Det kan förvisso vara säsongsbetonat så att det är lättare vissa perioder. Oktober och November är en sån period då tillgången på lägenheter till bra priser brukar vara stor. I övrigt är det de rekommenderade webbsidorna ovan som har annonser om hyreslediga lägenheter och hus. Att hyra ett enklare boende på ett hostel kan också vara ett förhållandevis billigt sätt att få tillgång till ett temporärt boende under tiden man letar efter en bostad för att jobba i Spanien.

Tillgången på jobb för skandinaver är relativt god trots att det råder lågkonjunktur i landet. Turismindustrin efterfrågar nu skandinavisk personal. Det faktum att det blir alltfler skandinaver som bosätter sig i Spanien gör att möjligheterna är goda för den som vill jobba i Spanien. Det är många svenska företag som väljer att förlägga sin verksamhet utomlands, så möjligheterna till en nystart i Spanien finns för den som är kreativ.